EMDR en OCD, zou het werken?

Lieve allemaal,

De hulpverlening heeft naar me geluisterd. Ik ben ontzettend dankbaar voor mijn psycholoog, die ziet wat voor trajecten ik al doorlopen heb en een ander pad met me wil bewandelen.

Vandaag kwam ze met EMDR. Dit is eigenlijk geen therapiesoort die bij dwang wordt gebruikt, maar bij traumaverwerking. In mijn geval kan het wel werken.

EMDR staat voor eye movement Desensitization and Reprocessing. Het is de bedoeling dat gebeurtenissen in je leven, die niet goed verwerkt zijn (en waar je dus in het heden nog last van hebt) een betere plek krijgen. Zodat je er niet meer zo erg door vastloopt in het dagelijks leven.

Mijn grootste struikelblok is onzekerheid. Ik ben vreselijk onzeker over mezelf,als gevolg van verschillende situaties in mijn leven die me het gevoel gaven niet goed genoeg te zijn. Ik zal er een paar noemen:

  1. Mijn familie zit aan een kant voor een groot deel in rechten. Tijdens familie bijeenkomsten werd daar altijd over gesproken. Ik was echter niet zo slim, ik ging naar het vmbo, toen mbo en daarna hbo. Ik voelde me altijd minderwaardig, helemaal omdat er nooit over gevoel gesproken werd. Tantes en ooms waren trots dat hun kinderen rechten gingen studeren, en mij koste alles veel moeite. Ook waren ze altijd gekleed in deftige kleding wat ons gezin totaal niet deed.

Tot op heden voel ik me nog niet goed mijn gemak, gewoon omdat het allemaal uiterlijk vertoon is waar ik me geen houding weet te geven.

  1. Op school was ik nooit de slimste, ik was een trage student die later enorm is opgekrabbeld op het hbo. Op de basisschool ben ik een keer uitgelachen toen ik antwoord gaf op een vraag, mijn docent zei dat ik domme vragen stelde en mijn docent groep 8 vertelde mijn ouders dat ik alleen goed was in gym. Dat alles heeft mijn onzekerheid over mijn intelligentie vergroot. Op het MBO werd ik ook weer dom genoemd en op het HBO deed ik er alles aan om zoveel mogelijk te weten te komen.

  2. Jongens zagen mij nooit staan toen ik jong was, ze vonden me maar dom en lelijk. Later, op mijn 19e sloeg dat helemaal om. Maar nog steeds ben ik bang om lelijk gevonden te worden.

Daarnaast ben ik vreselijk bang voor afwijzing. Zo bang, dat ik zelfs iemand af kan stoten door mijn onzekerheid terwijl dat het laatste is wat ik wil. In mijn relatie vind ik het heel moeilijk als het gaat over uiterlijk.

Volgens de psycholoog kan dwang een “oplossing” zijn voor al mijn onzekerheid. Ik hebben immers iets “in de hand”.

Ik ben ontzettend blij dat ik dit ga doen. Volgende week start ik. Ik denk dat dit me heel veel kan brengen! Natuurlijk is het ook spannend. Ik ga ontzettend veel voelen, maar ik ben er klaar voor. Tijd om die onzekerheid de kop in te drukken!

Tot snel

Liefs,

 

 

 

 

Categorieën: Hulpverlening

Corita

21 jaar leven met een angststoornis. Mijn verhaal.

Geef een reactie

Assign a menu in the Right Menu options.
%d bloggers liken dit: