Smetvrees, een feit of fabel? Dit is een blog voor omstanders van mensen met ocd of voor een ieder die meer wil weten over ocd. Het kan je zicht geven op (een vorm van) smetvrees.

Liefs,

Corita

Ocd is een erg breed begrip. Als iemand zegt ik heb OCD, dan kan dat hele verschillende vormen hebben. Het komt wel op hetzelfde neer, namelijk dwanghandelingen uitvoeren.

Mijn ocd is momenteel in de vorm van smetvrees, maar waar ben ik nu eigenlijk bang voor?

Een normaal mens ziet een plas op straat liggen, stapt daar soms per ongeluk in en maakt zich geen zorgen. Waarom ik dan wel? Ik dacht altijd omdat ik bang was om anderen te besmetten, ziek te maken. Maar als ik diep naar die angst kijk, ben ik eigenlijk gewoon bang om iets vreselijk fout te doen. Ik ben bang voor het schuldgevoel dat ik krijg als ik iets fout doe. Ik doe daarom alles om dat schuldgevoel te vermijden. Door de controle op mezelf bij alles wat ik doe, voorkom ik mijn schuldgevoel. Inmiddels ben ik zo gewend aan die controle, dat ik het maar moeizaam los kan laten.

Voor mezelf is het belangrijk te achterhalen wanneer ik het gevoel had dat ik iets verkeerd heb gedaan of misschien wel wanneer ik niet voldeed aan de norm (in mijn omgeving). Dat zijn heel wat situaties die ik stuk voor stuk terug wil halen, en wil voelen.  Door er naar te kijken als een volwassen Corita, op een afstandje en met liefde voor mezelf ga ik ze proberen één voor één los te laten.

Smetvrees is dus in miin geval, angst om fouten te maken en geen controle te hebben over de situatie.

Voor anderen is het moelijk te begrijpen, dat ik op zón aparte manier uiting geef aan mijn gevoel. Voor mezelf ook. Ik sta er nog te weinig bij stil en wil hier wat mee.

Keur mensen met OCD niet af, maar wees liefdevol.

Liefs,

 

 

 

 

 

Categorieën: Omstanders

Corita

21 jaar leven met een angststoornis. Mijn verhaal.

Geef een reactie

Assign a menu in the Right Menu options.
%d bloggers liken dit: